1 łyżeczka musztardy
Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę wyszorować (nie obierać). Ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, wystudzić, obrać ze skórek. Pokroić w kosteczkę.Jajka ugotować na twardo (5 i 1/2 minuty licząc od zagotowania się wody), pokroić w kosteczkę.Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przelać wrzątkiem na sicie i odsączyć.Ogórki i jabłka obrać i pokroić kosteczkę. Wszystkie składniki wkładać do dużej miski, dodać odsączony groszek. Doprawić solą (około 1 łyżeczka) oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem (około 1/2 łyżeczki).Majonez wymieszać ze śmietaną, olejem i musztardą, dodać do warzyw, wymieszać (kilka łyżek zostawić do dekoracji). Jeśli sałatka wydaje się nam za sucha, można dodać więcej majonezu.Przełożyć do czystej salaterki i pokryć resztą majonezu, udekorować papryką, szczypiorkiem, groszkiem lub natką pietruszki.