Smaczne jedzenie

Torcik czekoladowy

 

Składniki

  • 125 g masła
  • 200 g czekolady deserowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 50 ml alkoholu*
  • 60 ml wody
  • 5 jajek (w temp. pokojowej)
  • 125 g drobnego cukru
  • 1/4 szklanki mąki
    Jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Do garnka włożyć pokrojone na kawałeczki masło, połamaną na kosteczki czekoladę, kakao, alkohol lub sok pomarańczowy oraz wodę. Podgrzewać na minimalnym ogniu ciągle mieszając, aż uzyskamy gładką czekoladową masę, jednocześnie starajmy się nie podgrzewać za bardzo masy. Od razu odstawić z ognia, ostudzić.Żółtka ubić z połową drobnego cukru na gęstą, puszystą i jasną masę (ok. 8 minut). Oddzielnie ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo resztę drobnego cukru cały czas cierpliwie ubijając, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Do ubitych żółtek dodać ostudzoną masę czekoladową i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie bezpośrednio przez sitko dodać mąkę i zmiksować mikserem na minimalnych obrotach tylko do połączenia się składników. Na koniec, w dwóch partiach, dodać pianę z białek, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką.Wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Na dno piekarnika postawić keksówkę napełnioną do połowy wrzącą wodą. Piec przez 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto może być w środku delikatnie wilgotne.Po przestudzeniu polać polewą: do garnka włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, pokrojone masło, alkohol lub sok oraz małą szczyptę soli. Cały czas mieszając podgrzewać masę na małym ogniu aż czekolada się roztopi. Od razu odstawić z ognia. Polać po cieście.

Deser w pucharkach z bezą, lodami, jeżynami i musem brzoskwiniowym

Składniki

  • gotowe bezy
  • lody śmietankowe
  • jeżyny
  • brzoskwinie
W pucharkach lub wysokich szklankach umieścić kolejno składniki deseru: zgrubnie pokruszoną bezę, lody, jeżyny oraz mus z obranych i zmiksowanych brzoskwiń. Na wierzchu znów ułożyć pokruszoną bezę. Warstwy można powtórzyć, w zależności od wysokości szklanek i preferencji.

Domowe lody

 

Składniki (500 ml ok. 6 gałek)

  • 500 ml śmietanki kremowej 30%
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3 duże żółtka
    W średnim garnku zagotować śmietankę z 1/2 szklanki cukru mieszając od czasu do czasu aż cukier się rozpuści. Odstawić z ognia.W większej misce (najlepiej metalowej) ubić żółtka z 1/4 szklanki drobnego cukru na gęstą i puszystą masę (zrobić po prostu dobry kogel - mogel), około 7 - 8 minut ubijania.Stopniowo wlewać gorącą śmietankę do żółtek cały czas miksując. Przelać masę z powrotem do garnka, ustawić mały ogień i podgrzewać masę przez około 3 minuty jednocześnie mieszając. Masa ma nieco zgęstnieć, ale nie może przekroczyć ok. 80 stopni - trzeba uważać aby jajka się nie ścięły.Odstawić z ognia i dodać ekstrakt z wanilii lub rum jeśli ich używamy. Ostudzić i wstawić do lodówki bez przykrycia na około 3 godziny, od czasu do czasu zamieszać. Schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Następnie przełożyć masę do maszyny do produkcji lodów i ustawić odpowiedni program. Jeśli nie mamy maszyny, musimy trzymać lody w zamrażarce i co pół godziny je dokładnie zamieszać. Czynność tę należy powtarzać przez około 5 godzin. Później można już zostawić lody w zamrażarce do całkowitego schłodzenia.


Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl