Smaczne jedzenie

Sałatka gyros

 

Składniki

  • 2 pierśi z kurczaka,
  • przyprawa do gyrosa,
  • ogórki konserwowe,
  • cebula,
  • ketchup,
  • puszka kukurydzy,
  • ser żółty,
  • majnez,
  • kapusta pekińska,
  • sos włoski                                                                                                      Piersi z kurczaka pokroić w kosteczkę i usmażyć na małej ilości oleju, wsypać całą torebkę przyprawy do gyrosa. Wsypać do półmiska. Następnie pokroić ogórki konserwowe w kosteczkę i wysypać na mięso. Układamy warstwowo nie mieszając składników. Następnie kroimy cebulkę również w kosteczkę i wysypujemy na ogórki.Następnie całość pokrywamy ketchupem, wysypujemy puszkę kukurydzy na ketchup. Żółty ser należy zetrzeć na tarce i posypać wcześniej wyłożoną kukurydzę. Pokrywamy kolejną warstwą czyli majonezem. Kapustę pekińską kroimy w cieniutkie paseczki, może też być kosteczka, i mieszamy z rozrobionym sosem włoskim, wymieszaną z sosem kładziemy na majonez jako kolejna warstwa. Paprykę czerwoną i żółtą kroimy w kosteczkę i posypujemy wierzch naszej sałatki gyros .

Sałatka grecka

 

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 2 średnie pomidory (najlepiej dojrzałe)
  • 2 średnie ogórki gruntowe (lub jeden szklarniowy)
  • 1 średnia czerwona cebula
  • listki z pęczka bazylii
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • 200 g sera feta
  • sól morska                                                                                                     Oliwę wymieszać z 1 łyżeczką suszonego oregano, szczyptą soli, odstawić. Sałatę opłukać i osuszyć na ręczniku. Pokroić na kawałki, włożyć do dużej salaterki, oprószyć delikatnie solą morską.Pomidory pokroić w kostkę. Ogórki obrać pozostawiając cienkie paseczki skórki wzdłuż całego ogórka, pokroić na plasterki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie krążki.Pomidory, ogórki, cebulę dodać do salaterki z sałatą, doprawić lekko solą. Dodać bazylię (kilka listków pozostawić na wierzch) i czarne oliwki, delikatnie przemieszać. Posypać pokrojonym serem feta oraz resztą listków bazylii, polać oliwą wymieszaną z oregano.Jeśli chcemy aby sałatka długo wyglądała świeżo, możemy na dno salaterki wlać oliwę z oregano i solą, na wierzch położyć składniki sałatki (nie solić) i odstawić na stół. Posypać grzankami, pozostałym oregano, przed podaniem lekko przemieszać.
  •  

Sałatka jarzynowa

 

Składniki:

 

  • 3 ziemniaki średniej wielkości
  • 3 marchewki średniej wielkości
  • 1 pietruszka
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 1 jabłko obrane
  • 1 szklanka groszku konserwowego odsączonego, lub zielonego (mrożonego czy świeżego) ugotowanego
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • około 300 ml majonezu
  • 100 ml gęstej śmietany (12% - 18%) z kubeczka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka musztardy
    Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę wyszorować (nie obierać). Ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, wystudzić, obrać ze skórek. Pokroić w kosteczkę.Jajka ugotować na twardo (5 i 1/2 minuty licząc od zagotowania się wody), pokroić w kosteczkę.Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przelać wrzątkiem na sicie i odsączyć.Ogórki i jabłka obrać i pokroić kosteczkę. Wszystkie składniki wkładać do dużej miski, dodać odsączony groszek. Doprawić solą (około 1 łyżeczka) oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem (około 1/2 łyżeczki).Majonez wymieszać ze śmietaną, olejem i musztardą, dodać do warzyw, wymieszać (kilka łyżek zostawić do dekoracji). Jeśli sałatka wydaje się nam za sucha, można dodać więcej majonezu.Przełożyć do czystej salaterki i pokryć resztą majonezu, udekorować papryką, szczypiorkiem, groszkiem lub natką pietruszki. 


Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl